Scorad stralingsprotectie

Gebruik van wegwerpbare straling absorberende afdekdoeken resulteert in significante dosisreductie tijdens EVAR-procedures

Vanwege het toenemende aantal interventionele endovasculaire procedures met fluoroscopie en de overeenkomstige hoge jaarlijkse dosis voor interventionalisten, zijn aanvullende dosis beschermende maatregelen wenselijk. Het doel van deze studie was om het effect te evalueren van wegwerpbare straling absorberende afdekdoeken voor het verminderen van blootstelling aan strooistraling voor interventionalisten en ondersteunend personeel tijdens een EVAR-procedure.

Het was een randomized control trial waarbij 36 EVAR-procedures werden gerandomiseerd tussen uitvoering met en zonder wegwerpbare straling absorberende afdekdoeken. Dosimetrische metingen werden uitgevoerd op de interventionalist (hand en borst) en ondersteunend personeel (borst), met en zonder het gebruik van de afdekdoeken om dosisverlaging en het effect op de jaarlijkse dosis, veroorzaakt door de afdekdoeken, te verkrijgen.

De resultaten toonden aan dat het gebruik van deze straling absorberende afdekdoeken resulteerde in een dosisreductie van 49%, 55% en 48%, gemeten op hand en borst van de interventionalist en op de borst van het ondersteunend personeel.

Link naar het artikel: https://www.ejves.com/article/S1078-5884(13)00742-9/fulltext

Wilt u meer info over onze straling absorberende afdekdoeken (Scatterguards, ProTech Medical), dan kunt u contact opnemen met Thije Poort, Clinical Sales Specialist ScoRad Medical BV, via 06-11466593 of tpoort@scorad.nl.